ایجاد یک سایت ممکن است ایده ترسناکی به نظر برسد و یا حتی تصور کنید انجام این کار شدنی نیست و فقط افرادی که در این زمینه تجربه دارند، می توانند سایت راه اندازی کنند، اما اصلا اینطور نیست.
با استفاده از وردپرس شما می توانید یک سایت حرفه ای و منحصر به فرد برای خودتان یا کسب و کارتان راه اندازی کنید. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که با استفاده از آن می توانید سایت خودتان را راه اندازی کنید. همچنین با استفاده از قالب ها و پلاگین های مختلفی که برای این سیستم مدیریت محتوا طراحی شده است، شما می توانید به راحتی آن را برای اهداف خودتان شخصی سازی کنید.
چگونه وبسایت درست کنیم؟
در ادامه راهنمای گام به گام طراحی سایت با استفاده از وردپرس را برای شما آماده کرده ایم. همچنین تمامی نکاتی که در زمان کار با وردپرس باید به خاطر بسپارید را هم در این مقاله گنجانده ایم. مراحل کار به شرح زیر هستند:
۱- انتخاب دامنه و هاست
انتخاب هاست و دامنه برای راه اندازی سایت معمولا به صورت همزمان اتفاق می افتد و اولین مرحله است. اما قبل از انجام این کار لازم است بدانیم دامنه و هاست چه فرقی با هم دارند:
دامنه به آدرسی گفته می شود که با استفاده از آن کاربران می توانند سایت شما را در اینترنت پیدا کنند و تقریبا به آدرس فروشگاه شما در دنیای فیزیکی است. برای مثال redwp.ir آدرس دامنه سایت وردپرس داغ است.
اما هاست به مکانی گفته می شود که فروشگاه شما در آن قرار دارد. تمامی فایل های ضروری برای راه اندازی وبسایت داخل هاست نگه داری می شود و بدون هاست کاربر نمی تواند به سایت شما دسترسی داشته باشد.
سرویس دهنده هاستی که انتخاب می کنید، از اهمیت زیادی برخوردار است و به صورت مستقیم روی سرعت، امنیت و پایداری سایت شما تاثیرگذار خواهد بود. ده ها سرویس دهنده وجود دارد که می توانید برای راه اندازی سایت از آن ها استفاده کنید و اینکه کدام یک از آن ها را انتخاب کنید، به خود شما بستگی دارد، اما به صورت کلی هاستی که شما برای راه اندازی سایت وردپرسی انتخاب می کنید، باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
- نسخه PHP هاست باید حداقل ۷.۴ باشد
- نسخه MySQL باید حداقل ۵.۶ باشد. همچنین در صورت استفاده از MariaDB ورژن آن باید حداقل ۱۰.۱ باشد.
- هاست باید از پروتکل HTTPS پشتیبانی کند.
زمانی که قصد انتخاب هاست برای راه اندازی سایت وردپرسی دارید، مطمئن شوید که هاست موردنظر تمامی ویژگی های بالا را دارد. مطالعه نکات خرید هاست می تواند به شما کمک کند.
انتخاب دامنه کار آسانی است و اکثر سرویس دهنده های هاست امکان خرید دامنه را هم برای شما فراهم خواهند کرد. در صورتی هم که قبلا دامنه خریده اید، می توانید به راحتی آن را به سایت جدید خودتان انتقال دهید.
۲- نصب وردپرس
پس از خرید دامنه و هاست زمان آن رسیده است که وردپرس را روی هاست خودتان نصب کنید. خیلی از سرویس دهنده ها به صورت پیشفرض وردپرس را برای شما نصب خواهند کرد، اما در غیر این صورت می توانید با طی کردن مراحل زیر وردپرس را روی هاست سی پنل خود نصب کنید. مراحل کار برای کنترل پنل های دیگر هم تقریبا یکسان است.
- دانلود آخرین نسخه وردپرس: اولین مرحله برای نصب وردپرس این است که این نرم افزار را دانلود کنید. برای دانلود به آدرس (https://wordpress.org/download/) مراجعه کنید.
- بارگذاری فایل ها روی هاست: برای بارگذاری فایل های دانلود شده روی هاست، وارد سی پنل شوید و از صفحه اصلی گزینه File Manager را انتخاب کنید. سپس از نمودار درختی کنار سایت پوشه Public_HTML را انتخاب کرده و گزینه Upload را بزنید. از این صفحه فایل های دانلودی را انتخاب کنید و منتظر بمانید که آپلود آن ها تمام شود. دوباره به File Manager برگردید. از این صفحه روی فایل راست کلیک کنید و گزینه Extract را انتخاب نمایید.
پس از اکسترکت کردن فایل ها، یک پوشه با نام WordPress برای شما ایجاد می شود. وارد آن شوید و با لمس گزینه Select All تمام فایل های داخل پوشه را انتخاب کنید. سپس گزینه Move را لمس کنید. پس از اینکار یک پنجره برای شما باز می شود که باید پوشه Public_HTML را داخل آن انتخاب کنید و سپس گزینه Move Files را انتخاب کنید تا تمامی فایل ها به صفحه اصلی سایت شما منتقل شوند.
- ساخت پایگاه داده: برای ساخت پایگاه داده، در صفحه اصلی Cpanel روی گزینه MySQL® Database Wizard کلیک کنید و در صفحه بعدی یک نام دلخواه برای پایگاه داده خودتان انتخاب کنید. با زدن کلید Next Step به صفحه بعدی منتقل خواهید شد که در آن باید نام کاربری و رمز عبور پایگاه داده خودتان را وارد نمایید.
پس از انتخاب، روی گزینه Create User کلیک کنید و در صفحه بعدی تیک گزینه All Privileges را بزنید تا دیتابیس به صورت کامل ساخته شود.
- پیکربندی وردپرس: آدرس سایت خودتان را در مرورگر وارد کنید و سپس تنظیمات را طبق توضیحاتی که مشاهده میکنید، انجام دهید. شما باید اطلاعاتی مثل نام کاربری، رمز عبور و نام پایگاه داده ای که در مرحله قبل وارد کرده اید را در این مرحله وارد نمایید و کلید فرستادن را لمس نمایید. در صفحه بعدی هم اطلاعاتی که از شما خواسته می شود را وارد کنید و کلید راه اندازی سایت را فشار دهید تا سایت شما راه اندازی شود.
با انجام مراحل بالا می توانید به راحتی وردپرس را روی سایت خودتان نصب کنید. همچنین می توانید با استفاده از نام کاربری و رمزعبوری که در مرحله آخر انتخاب می کنید، به پنل مدیریت سایت خودتان دسترسی داشته باشید. ما به شما آموزش شروع کار با وردپرس را ارائه داده ایم.
۳- انتخاب قالب سایت
شما می توانید با استفاده از هزاران قالب پیشفرضی که برای وردپرس طراحی شده است، سایت خودتان را شخصی سازی کنید. همچنین اکثر قالب های وردپرس دارای چندین نوع چیدمان، فرمت، رنگ، فونت و… نیز هستند.
به صورت پیشفرض وردپرس از یک قالب ساده استفاده می کند. شما می توانید از همین قالب استفاده کنید، ولی اکثر کاربرها چنین قالبی را دوست ندارند و به همین خاطر بهتر است از قالب های متنوع پولی و رایگانی که برای وردپرس طراحی شده است، استفاده کنید تا استفاده از سایت شما برای کاربران نیز لذت بخش باشد.
به منظور انتخاب قالب مناسب برای کسب و کار خودتان می توانید به وبسایت Zhaket.com مراجعه کنید و یکی از صدها قالبی که برای وردپرس طراحی شده اند را انتخاب کنید. همچنین از منوی سمت راست هم می توانید به قالب های رایگان خود وردپرس دسترسی داشته باشید. البته لازم به ذکر است که اکثر این قالب ها انگلیسی هستند و برای استفاده در سایت های فارسی زبان بهینه سازی نشده اند.
آموزش نصب قالب وردپرس
پس از پیدا کردن قالب موردنظر، می توانید به راحتی آن را روی وردپرس نصب کنید. به منظور این کار از منوی سمت راست گزینه نمایش -> پوسته ها را انتخاب کنید و در صفحه باز شدن گزینه افزودن را لمس کنید. سپس در صفحه بعدی ابتدا گزینه بارگذاری پوسته و سپس گزینه Choose File را انتخاب کنید تا بتوانید قالب را آپلود کنید.
بعد از اینکه آپلود کامل شد، گزینه هم اکنون نصب کن برای شما فعال می شود که با لمس آن می توانید قالب را روی سایت خودتان نصب کنید. در نهایت با کلیک کردن روی گزینه فعال نمایید، قالب برای سایت شما فعال خواهد شد و می توانید از آن استفاده کنید.
۴- افزودن صفحه و محتوا به سایت
وقتی که محتوای جدیدی را به سایت وردپرسی خودتان اضافه می کنید، این محتوا معمولا به صورت پست یا صفحه نمایش داده می شود.
پست یا صفحات پویا معمولا برای بلاگ ها و یا سایت های Portfolio مورد استفاده قرار می گیرد و در صفحه اصلی سایت شما نمایش داده می شود. اما صفحات معمولا استاتیک هستند و به همین خاطر بیشتر توسط مالکین کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرد.
انتشار پست و صفحات جدید در وردپرس خیلی راحت است. برای انتشار پست می توانید از منوی سمت راست صفحه گزینه نوشته ها و سپس نوشته جدید را انتخاب کنید و با وارد کردن عنوان و محتوا، پست جدید خودتان را منتشر کنید.
ایجاد صفحه نیز از طریق انتخاب گزینه برگه ها از منوی سمت راست و سپس ایجاد برگه جدید ممکن است.
مراحل ساخت سایت
در صورتی که قصد دارید یک سایت جدید راه اندازی کنید و یا می خواهید وبسایت فعلی خودتان را تغییر دهید، رعایت نکات زیر در زمان شروع ضروری است. با رعایت این نکات می توانید از همان ابتدا کار خودتان را با موفقیت آغاز کنید.
- انتخاب نام دامنه مناسب: نام دامنه یا همان آدرس وبسایت، اولین نقطه ارتباطی شما و کاربر است. انتخاب نام دامنه مناسب علاوه بر اینکه روی تجربه کاربر تاثیر مثبتی می گذارد، از لحاظ سئو هم کمک زیادی به شما خواهد کرد.
- استفاده از هاست مطمئن با پشتیانی خوب: سرویس دهنده هاست، به شرکتی گفته می شود که خدمات و تکنولوژی ضروری برای راه اندازی یک وبسایت را در اختیار شما قرار می دهد. در واقع هاست به مکانی گفته می شود که فایل های سایت شما روی آن قرار دارد و کاربر می تواند با وارد کردن آدرس دامنه، سایت شما را مشاهده کند. برای انتخاب هاست بهتر است از شرکت های شناخته شده در این زمینه کمک بگیرید. همچنین مطمئن شوید که شرکت مورد نظر هم به صورت چت آنلاین و هم به صورت تلفنی می تواند راهنمایی های لازم را در اختیار شما قرار دهد.
- همیشه شرح کسب و کار خود را در معرض دید کاربر قرار دهید: کاربر باید بلافاصله پس از ورود به سایت متوجه شود که شما چه هدفی دارید و چه کارهایی را انجام می دهید. شما باید قسمت بالای سایت خودتان را به شکلی طراحی کنید که به خوبی نشان دهنده خدماتتان باشد. در صورتی که کاربر متوجه نشود که یک سایت چه کمکی به او می کند، بلافاصله آن را ترک خواهد کرد.
- انتخاب سیستم مدیریت محتوا: سیستم مدیریت محتوا یا CMS نرم افزاری است که با استفاده از آن می توانید محتواهای خودتان را ایجاد و مدیریت کنید. استفاده از این سیستم ها نیاز به دانش خاصی ندارد و می توانید به راحتی از آن استفاده کنید. وردپرس یکی از بهترین سیستم های مدیریت محتوای حال حاضر است اما می توانید از موارد دیگری هم مثل جوملا، دروپال و… استفاده کنید.
- انتخاب فروشگاه ساز: در صورتی که قصد دارید در زمینه فروش خدمات یا کالا از طریق سایت خودتان اقدام کنید، به یک فروشگاه ساز نیاز دارید. ووکامرس یکی از محبوب ترین فروشگاه سازهای دنیا است که با سیستم مدیریت محتوای وردپرس هم سازگاری دارد. مانند وردپرس برای ووکامرس هم هزاران قالب و افزونه رایگان و پولی طراحی شده است که شما می توانید از آن ها برای شخصی سازی فروشگاه اینترنتی خودتان استفاده کنید. آموزش نصب و راه اندازی ووکامرس را ببینید.
- ایجاد رابط کاربری جذاب و کاربرپسند: رابط کاربری سایت شما باید تاثیر مثبتی روی بازدیدکننده ها بگذارد تا بتوانید از آن نتیجه بگیرید. شما می توانید با کمک یک طراح رابط کاربری حرفه ای این کار را انجام دهید. همچنین تحلیل رقبا و کاربران نیز کمک زیادی در این زمینه به شما خواهد کرد.
- بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو: سئو به مجموعه کارهایی گفته می شود که از طریق آن ها سایت به کاربران موتورهای جستجو نمایش داده می شود و باعث افزایش ترافیک سایت شما خواهد شد. هرچقدر طراحی و محتوای سایت شما بهتر باشد، جایگاه آن در موتورهای جستجو هم بهتر خواهد بود.
- ایجاد و انتشار منظم محتوا: تازگی و تعداد محتواهای منتشر شده، دو فاکتور مهم برای موتورهای جستجو هستند. به همین خاطر شما باید برای انتشار مقالات و پست های بلاگ روی سایت خودتان برنامه مشخصی داشته باشید. در صورتی که می خواهید رنک بالایی در موتورهای جستجو بگیرید و کاربر هم دوباره به سایتتان برگردد، باید همیشه آن را با محتوای مرتبط و جدید به روزرسانی کنید.
سخن نهایی
ممکن است پس از مطالعه این مقاله با خودتان فکر کنید که ساخت سایت کار خیلی راحتی نیست، اما در صورتی که نکات گفته شده را به درستی رعایت کنید، احتمال موفقیت سایت کوچک شما به شکل چشمگیری افزایش خواهد یافت و می توانید به یکی از بهترین سایت ها در زمینه کاری خودتان تبدیل شوید.